Annonce

Annonce

Luftbillede over mark fyldt med solceller

Landbrugsjord overgår til industrijord med en højere beskatning, hvis der placeres solceller på den. En regelændring kan ifølge Jan Bentzen få mere vidtrækkende konsekvenser end intenderet og forvride økonomien på en yderst uhensigtsmæssig måde. Foto: Colourbox

Økonom advarer mod at ændre skatteregler for solceller på lavbundsjord

Man risikerer konkurrenceforvidning, hvis man ændrer skattereglerne for landmænd, der vil opstille solceller på lavbundsjord. Sådan lyder advarslen fra en økonom efter et forslag fra landbrugs- og energibranchen.

I sidste uge afslog skatteministeren Morten Bødskov (S) at sænke beskatning på lavbundsjorder, hvor der anlægges solceller. 

En afvisning, der møder forståelse hos Jan Bentzen, lektor og forsker ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet med speciale inden for energiøkonomi og bæredygtighed. Han vurderer, at skattelettelser formentlig er en forkert fremgangsmåde. 

”Det kan godt være, at man fremmer solceller, men det er sikkert en dum måde at gøre det på,” siger Jan Bentzen.     

Der var ellers opbakning fra Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Venstre samt landbruget og energiselskabet Better Energy til at se på en ændring af beskatningsreglerne, så en landmand ikke får skattesmæk ved at placere solceller på lavbundsjord, men forslaget er forsimplet, mener han.

Problemstillingen bunder i, at landbrugsjord overgår til industrijord med en højere beskatning, hvis der placeres solceller på den. En regelændring kan dog ifølge Jan Bentzen få mere vidtrækkende konsekvenser end intenderet og forvride økonomien på en yderst uhensigtsmæssig måde.

Forvrider økonomien

Problemet er, at når man giver en afgiftslempelse til en enkelt teknologi på en bestemt jord, så forvrider det økonomien, fordi solceller på anden jord stadig er underlagt de samme skatter, og dette gør hele sektoren uigennemskuelig.

”Solceller koster også penge at anlægge både i arbejdskraft, kapital og maskiner. Ved at ændre skatterne skaber man et incitament til at lave solceller på jord, hvor det i virkeligheden kan vise sig at være samfundsøkonomisk tåbeligt,” forklarer han og påpeger, at man helt grundlæggende ikke ved, om det kan betale sig at placere solceller på omlagt lavbundsjord.

Han udelukker ikke, at etableringen af solceller på lavbundsjorder kan være fordelagtigt, men det kræver en dybdegående analyse, der vurderer forslaget. 

Jan Bentzen mener i øvrigt, at der tegner sig en tendens i politik til at lave forhastede forslag, som fremstiller en forsimplet virkelighed uden alle nuancerne. Især vil mange politikere gerne fremstå som fortalere for den grønne omstilling, men det kan føre til forslag, som ikke er tilstrækkeligt gennemtænkte:  

”Hvis man anlagde en fabrik, der producerede badedyr på jorden, så ville man jo heller ikke give dem skattelempelser, men fordi solceller klinger godt med klima og miljø, så skal vi straks alle mulige ting.”

Beskat brændsler i stedet

Han påpeger, at hvis politikerne vil skabe incitament til at anlægge grøn energi, burde de i stedet beskatte brændsler, som udleder CO2. Ved at give subsidier, skattelettelser på enkelte teknologier eller ressourcer, risikerer man at forvride økonomien:

"Energiområdet er vist rigeligt forvredet med uigennemsigtige subsidier og afregningspriser." 

Forslaget om at etablere solceller på lavbundsjorde kommer efter at regeringen i finansloven 2019 afsatte 2 milliarder kroner til at udtage noget af den kulstofrige lavbundsjord fra drift.

Økologisk Nu har forgæves forsøgt at få fat i Peter Birch Sørensen, økonom og tidligere formand for Klimarådet, for at høre hans vurdering af sagen.

Flere artikler fra samme sektion

EU-kommissær vil ikke ændre antibiotikaregler

EU vil ikke ændre eller dispensere for reglerne om veterinære lægemidler trods dansk bekymring for stigende antibiotikaforbrug. Det viser en aktindsigt, som Maskinbladet har fået.

09-08-2022 2 minutter EU

Miljøstyrelsen giver dispensation til brugen af endnu et forbudt pesticid

Danske landmænd må i en periode i år bruge pesticidet pyraflufen-ethyl i kartofler, selv om det ikke er godkendt. Miljøstyrelsen har nemlig endnu en gang givet dispensation til brug af et ellers forbudt pesticid.

12-07-2022 3 minutter Pesticider

Dyrevelfærd i økologien: Der er fortsat plads til forbedring

Økologisk Landsforening har talt varmt for at sende dyr ud på græs og give dem rum til at udleve en mere naturlig adfærd. Udelivet rummer dog også farer for dyrene.

05-07-2022 9 minutter Dyrevelfærd